|
LEKTION 6 - OREGANO
Pizza uden oregano – det kan man ikke. Men oregano kan også meget andet. Den indgår i smuk harmoni med tomater, hvidløg, citron, oliven, olivenolie og i det hele taget med Middelhavs-køkkenet. Se pizza-opskrift under "hovedretter".
Man støder på mange forskellige oregano-sorter i planteskoler m.v. For mange af dem gælder, at de overvintrer fint og skyder flot igen det følgende forår, men nu har planten ingen duft og smag længere. Vi har erfaret os frem til, at den såkaldte ”græske oregano” (Origanum vulgare hirtum) er den bedste – den beholder nemlig duft og smag år efter år. Den breder sig også pænt og vokser uden problemer, og den kaster frø og sår sig selv. Blomstrer i juli-august med hvide blomster. De grønne blomsterknopper smager meget fint. Efter blomstringen klippes planten ned, så vil den skyde nye, grønne blade.
Oreganoen er en af de få krydderurter, der er rigtig god at tørre. Opbevares den mørkt, holder den fint hele vinteren.
Anveldelse:
En hurtig sauce til en tun-bøf: citronsaft, olivenolie, salt, groftknuste peberkorn og oregano. Lun saucen et kort øjeblik, før den hældes over tunen, så smagen samler sig.
En smuk salat af modne tomatskiver, agurkebåde, milde salatløg, sorte oliven, en skive feta og et godt drys oregano.
Marinade til lammekød (f.eks. grillet i tern som græsk souvlaki), se opskrift under"hovedretter".
En mellemøstlig Baba Ghanoush (aubergine-puré), se opskrift under "forretter".
Yoghurt-dressing med hvidløg og masser af oregano.
Fritatas: en slags urtefrikadeller med sauteret løg, hvidløg, parmesan, gedeost, sammenpisket æg og masser af finthakket oregano.
En skinke- eller kalveschnitzel pudret med mel, salt, peber og oregano og stegt ved forsigtig varme.
I retter med lang koge/simre-tid skal oreganoen først tilsættes de sidste minutter. Den tåler ikke varme i halve og hele timer.
----------
Oregano kaldes også ”vild merian”, og de to er da også nært beslægtet. Merian (Oreganum majorana) dyrkes herhjemme som 1-årig og sås i foråret. Den har mindre blade end oreganoen, og smagen er lidt mere spinkel og sød, men utrolig lækker f.eks. som drys i salatskålen.
Oregano som lægeplante
Indholdsstofferne i oregano varierer meget alt efter hvor planten har vokset. Blandt de mest aktive indholdsstoffer i oregano er carvacol og thymol. Begge har en kendt antiseptisk og antibakteriel virkning. Oregano er derfor virksom mod forkølelse, hoste og andre infektioner. Indholdet af carvacol er højst i vild oregano fra egnene omkring Middelhavet.
Oregano indeholder desuden en række forskellige antioxidanter, som i kombination med de æteriske olier kan have en gavnlig virkning på hovedpine.
Lægeplante-afsnittet er skrevet af farmaceut Mette Herget, se mere på: www.herget.dk/haveapoteket
|