URTE-BUTIKKEN

Tlf:  (+45) 55 45 15 35
urte-butikken@mail.dk
Åbent fredag, lørdag og søndag kl. 12-16

   
 

LEKTION 5 - BASILIKUMBasilikum

Basilikum kræver en god og gerne let sandbladet jord. Den står rigtigt godt på en terrasse eller altan, hvor den kan få læ og varme. Giv den en stor krukke, så den har godt med næring. Et højbed i haven er også godt. Sæt den det luneste sted, du har, og sørg for læ, så skal den nok trives. Klip af den lige over et bladhjørne (der hvor du kan se, der er bittesmå, nye blade på vej), så vokser der nye, friske skud frem.

I sen-sommeren er basilikummen på toppen. Endelig har den fået varme nok, så bladene er store og fulde af duft og smag. Så høst alt hvad du kan i haven og lav masser af pesto, se opskrift under "forretter og tilbehør". Eller køb store bundter frilands-basilikum hos din gode grønthandler. Frilands-krydderurterne har masser af smag.

Anvendelse:

Basilikum og tomater er skabt for hinanden. En klassisk og smuk salat er tomatskiver, mozarella-ost og basilikum overhældt med dejlig jomfru-olivenolie. Det enkle er altid godt!

I sen-sommeren er der også mange og billige courgetter (squash). Lav en lynhurtig, sund og billig pastaret af dem i forening med basilikum. Se opskrift under ”hovedretter”.

Nem sauce til lakse-steaks: fintklippet basilikum, citronsaft, sort peber og olivenolie.

Et let måltid: røget makrel, små kartofler, tomater og basilikum med olie-eddike marinade.

Prøv en kold avocado- og basilikumsuppe, se opskrift under "hovedretter".

Eller en dejlig pasta-sauce af flåede, hakkede tomater, hvidløg, basilikum og olivenolie.

Urte-te af basilikum- og salvieblade er også godt. Eller kom et par blade basilikum i din almindelige te.


-----

Der fås efterhånden mange basilikum-sorter. Den mest kendte er nok ”Genovese” med store, flotte grønne blade og den klassiske smag. Men også citron-basilikum vinder frem, ligesom den rødbladede basilikum, thai-basilikum, kanel-basilikum og de mere krydrede sorter er spændende at stifte bekendtskab med. Basilikum kan også bruges i buketter, der står og dufter dejligt i stuen. De fleste sorter har hvide blomster.


Basilikum som lægeplante:

De forskellige typer basilikum har hver deres helt særegne sammensætning af indholdsstoffer i den æteriske olie, som de indeholder. Det er grunden til at de smager så forskelligt. Blandt de mest aktive indholdsstof i mange basilikum arter er eugenol og citronellol, men der er en række andre indholdsstoffer i den æteriske olie, og det er mest sandsynligt blandingen af de aktive stoffer, som giver den gode virkning.

Basilikum har været anvendt som lægeplante siden oldtiden, og der er mange forskellige beskrivelser af virkningen. Blandt de mest velunderbyggede antioxidantvirkning samt antibakteriel- og antiviral virkning. Det kan forklare den positive effekt på hudlidelser som akne samt den gode virkning på forskellige infektioner i mave-tarm kanalen. I lighed med andre æteriske olier har olien fra basilikumplanter også en beroligende virkning.


Lægeplante-afsnittet er skrevet af farmaceut Mette Herget, se mere på: www.herget.dk/haveapoteket