|
LEKTION 3 - MYNTE
Der er mange myter om mynte. Den breder sig, og mange bandlyser den derfor i haven. Det er synd. Den kan tæmmes, og dens lange udløbere er ikke svære at rykke op. Man kan også lade den brede sig og støder så på dens velduft, når man slår græsplænen eller luger bedene. Mynteduften er der med det samme - man er ikke i tvivl om, hvad man har i hånden. Den er god at have i store krukker (også på altanen) - så ved man, hvor den er
Det er en god start på en krydderurtehave at lære mynterne at kende. Samtidig er de meget anvendelige i husholdningen. Man klipper blot, hvad man har brug for, og de vokser videre hele sommeren. De visner ned i oktober/november og vågner igen med små grønne skud i marts (afhængig af vejret)
Der findes utallige myntesorter. Groft sagt kan man dele dem op i 5: de grønne mynter, pebermynterne, citrus-mynterne, frugtmynterne og så "rodekassen" med alle de andre Uanset hvilke madsider eller kogebøger man bruger, er der masser af opskrifter med mynte. De forskellige mynter har hver især noget, de er bedst til, men har man kun få sorter, finder man nemt ud af at bruge den bedste af dem netop til den ret eller drink, man ønsker at lave
Anvendelse:
Den gamle klassiker er ”English mint sauce” til lammesteg og indrømmet: den smager stadig skønt (mynten skal selvfølgelig være en ”Engelsk grøn mynte”). Se opskrift under "forretter og tilbehør"
Når man koger fjordrejer, plejer man at komme dildkviste i kogevandet. Prøv med en enkelt myntekvist (gerne hvid pebermynte) i stedet. Den er i et utroligt fint samspil med rejerne
Den arabiske mynte-te, må vi ikke glemme (lavet med marokkansk grøn mynte eller pebermynte efter smag) se opskrift under "urte-teer"
Prøv at lave myntesalt ved at komme myntekviste i lag med havsalt i et glas med tæt låg. Skal stå og trække, indtil myntebladene ser brune og tørre ud. Så er olierne fra myntebladene trukket ud i saltet, der giver en skøn smag til pastasauce, sammenkogte retter, ja hvad som helst (Nikolaj-mynten anbefales til saltet)
En fiskefrikadelle af hjemmerørt fiskefars (eller en god købefars) tilsat klippet orange-mynte smager, så man tror, man er på stjerne-restaurant
En hurtig dessert er en god flødeis rørt med hakket mørk chokolade og mynte-gelé
Mynterne er meget smukke, når de blomster, og buketter holder sig meget længe indendørs
Et varmt karbad med masser af myntekviste i vandet - og man er som født på ny!
Mynte som lægeplante:
De forskellige mynteplanter har hver deres helt særegne sammensætning af indholdsstoffer i den æteriske olie, som de indeholder. Det er grunden til at de smager så forskelligt. Et af de mest aktive indholdsstof i mange mynteplanter er menthol, men der er en række andre indholdsstoffer i den æteriske olie, og det er mest sandsynligt blandingen af de aktive stoffer, som giver den gode virkning.
Mynteolie, i ufortyndet tilstand, er irriterende for hud og slimhinder, så det er bedst at bruge friske eller tørrede blade fra mynteplanter i stedet for den koncentrerede mynteolie.
Mynte virker mod forkølelse og ondt i halsen. Det er den æteriske olies desinficerende indholdsstoffer, som er ansvarlig for virkningen. Derudover har mynte en god virkning mod oppustethed og irriteret tyktarm.
Udvortes bruges mynte til lindring af blå mærker og ømme muskler. Virkningen skyldes at mynteolien øger blodgennemstrømningen i huden, så ophobede affaldsstoffer hurtigere kan transporteres væk.
Lægeplante-afsnittet er skrevet af farmaceut Mette Herget, se mere på: www.herget.dk/haveapoteket
|