|
LEKTION 19 - PURLØG OG PIBELØG
PURLØG (Allium schoenoprasum)
Den klassiske purløg (allium schoenoprasum)er en flerårig løgplante med hule, runde blade. Er god som kantplante og er meget smuk, når den blomstrer. Blomsterne er blålilla, men der fås varianter med rødlilla eller helt hvide blomster. Purløg blomster fra maj til juli og én gang til i september-oktober. Blomsterne er i allerhøjeste grad spiselige
Purløg kan sås, eller man kan købe en lille potte og plante den ud i haven, hvor den vil brede sig ved at sætte sideløg. Har man tålmodighed, kan det betale sig at skille pottens indhold ad og prikle de enkelte løg ud i en række med 1 -2 cm's afstand
Anvendelse:
Hvad er en æggekage uden purløg? Og er der noget mere dansk (enkelt og smukt) end et stykke rugbrød med æg og tomat og purløg? Det skulle da lige være rygeost med radiser, agurk og purløg
En lille fidus: klip purløget meget fint i små ringe med en saks, så kommer den fine løgsmag bedst frem. Hvis man skærer purløget i 1 cm (eller mere) lange bidder, kan det godt give en fornemmelse af at bide i græs
Man må ikke snyde sig selv for at spise blomsterne. De er meget dekorative og smager stærkt af purløg. Pluk et blomsterhoved ud i enkelte blomster og drys dem f.eks. på en tzaziki (yoghurt, agurketern og hvidløg). Eller drys blomsterne over salatskålen
En tunsteak med soyasauce, revet ingefær og masser af purløg er nu heller ikke at kimse af
Banan i skiver med røget makrel og et ordentlige drys purløg - det lyder måske ikke godt - men prøv det!
En kikærtesalat med tomater, rucola og purløgsblomster smager lige så godt, som den ser ud
En nær slægtning er Kina-purløg (allium tuberosum), der fås med hvide eller lyslilla blomster. Bladene er flade og smager mildere end den almindelig purløg og har et strejf af hvidløg. Husk at bruge blomsterne!
I Kina behandler man den som en delikatesse og lynsteger stænglerne med de uudsprungne blomsterknopper som en fin grøntsag
Purløg er rig på C-vitamin, karotin og B2-vitamin. Den er god for fordøjelsen og skulle have en god effekt på forhøjet blodtryk
KINA-PURLØG (Allium tuberosum) med de smukke blomster
Pibeløg (allium fistulosum) er også kendt som "Welsh Onions" og kan nærmest beskrives som en kæmpe-purløg. Den har store hvide blomster (også spiselige)
Den er mildere i smagen end den almindelige purløg. Man kan fintsnitte stænglen og svitse den til kød eller fisk eller i wok-ret. Også god i suppe, dressing, på pizza og i og (fiske)frikadellefars
Navnet pibeløg kommer af, at børnene i gamle dage brugte de hule stængler til at fløjte (pibe) i
PIBELØG (Allium fistulosum)
|