|
LEKTION 14 - DILD
VILD MED DILD?
Det er der al mulig grund til. Dild har så mange gode egenskaber - Den har en dejlig frisk smag, dufter skønt og er meget dekorativ
Dild er et-årig. Så den efter anvisningen på frøposen fra sidst i april. Den kan sås med 14 dages mellemrum hen over sommeren, så man hele tiden har friske blade at tage af. Den vil gerne have fuld sol og holdes pænt fugtig. Den er også fin at have i krukker på altanen eller i potte i en solrig vindueskarm
I juli-september blomstrer den med gule skærme, kaldet dildkroner. De smager vidunderligt og giver en dyb, rig smag i f.eks. supper, saucer og fonder. Blomsterne er også meget smukke i buketter
Både bladene og blomsterkronerne kan fryses og holder smagen i mindst 6 måneder
Er der plads i haven, kan man reservere et stykke, hvor dilden får lov til at så sig selv fra år til år. Eventuelt kan man så røde valmuer mellem dilden – og så er det bare at nyde synet
Anvendelse:
Dild og laks er bedste venner
Hvad med en dild-snaps til laksen?
1 stort bundt dild, 75 cl snaps, 2 stk. hugget sukker – skal trække mindst 1 uge
Agurkesalat med dild
Citronsaft, dild og kapers dryppet på stegt fisk
Dild er ikke kun god til al slags fisk. Prøv en kogt kylling i dildsauce
Kartoffelpandekager med dild
Pastasauce med tun og dild
Nye kartofler kogt med dildkviste
Dildfrø i brød eller som drys på salater
Prøv at lade en dildkrone simre med i kød- og tomatsauce til pasta
Gulerødder stegt med dildkroner
Creme fraiche, dild og lakserogn til fyld i tomater
Radiser i tynde skiver vendt med salatblade og maser af dild, salt, peber og olivenolie
Rugbrødsmad med tomat og dild
Dild i tomatsalat
Dildkroner i syltede agurker, asier, rødbeder o.s.v.
Hakket dild og gule sennepsfrø i frikadellefarsen
Dild-eddike kan laves på 3 måder med hvert sit særpræg: på grønne umodne skærme, på grønne blade eller på frø – skal trække min. 1 måned
Det siges, at dild er god mod hikke og at tygge dildfrø fjerner sult-fornemmelsen
Dildfrø knust og kogt til et styrkende neglebad
|