Lægeplante-afsnittet er skrevet af farmaceut Mette Herget, se mere på: www.herget.dk/haveapoteket Nielsen & Nielsen - krydderurter - mynte

URTE-BUTIKKEN

Tlf:  (+45) 55 45 15 35
urte-butikken@mail.dk
Åbent fredag, lørdag og søndag kl. 12-16

   
 

LEKTION 14 - DILD


dild

VILD MED DILD?

Det er der al mulig grund til. Dild har så mange gode egenskaber - Den har en dejlig frisk smag, dufter skønt og er meget dekorativ

Dild er et-årig. Så den efter anvisningen på frøposen fra sidst i april. Den kan sås med 14 dages mellemrum hen over sommeren, så man hele tiden har friske blade at tage af. Den vil gerne have fuld sol og holdes pænt fugtig. Den er også fin at have i krukker på altanen eller i potte i en solrig vindueskarm

I juli-september blomstrer den med gule skærme, kaldet dildkroner. De smager vidunderligt og giver en dyb, rig smag i f.eks. supper, saucer og fonder. Blomsterne er også meget smukke i buketter

Både bladene og blomsterkronerne kan fryses og holder smagen i mindst 6 måneder

Er der plads i haven, kan man reservere et stykke, hvor dilden får lov til at så sig selv fra år til år. Eventuelt kan man så røde valmuer mellem dilden – og så er det bare at nyde synet

Anvendelse:

Dild og laks er bedste venner

Hvad med en dild-snaps til laksen?
1 stort bundt dild, 75 cl snaps, 2 stk. hugget sukker – skal trække mindst 1 uge

Agurkesalat med dild

Citronsaft, dild og kapers dryppet på stegt fisk

Dild er ikke kun god til al slags fisk. Prøv en kogt kylling i dildsauce

Kartoffelpandekager med dild

Pastasauce med tun og dild

Nye kartofler kogt med dildkviste

Dildfrø i brød eller som drys på salater

Prøv at lade en dildkrone simre med i kød- og tomatsauce til pasta

Gulerødder stegt med dildkroner

Creme fraiche, dild og lakserogn til fyld i tomater

Radiser i tynde skiver vendt med salatblade og maser af dild, salt, peber og olivenolie

Rugbrødsmad med tomat og dild

Dild i tomatsalat

Dildkroner i syltede agurker, asier, rødbeder o.s.v.

Hakket dild og gule sennepsfrø i frikadellefarsen

Dild-eddike kan laves på 3 måder med hvert sit særpræg: på grønne umodne skærme, på grønne blade eller på frø – skal trække min. 1 måned

Det siges, at dild er god mod hikke og at tygge dildfrø fjerner sult-fornemmelsen

Dildfrø knust og kogt til et styrkende neglebad