URTE-BUTIKKEN

Tlf:  (+45) 55 45 15 35
urte-butikken@mail.dk
Åbent fredag, lørdag og søndag kl. 12-16

   
 

LEKTION 13 - SAR


sar

Smagen og duften er helt sin egen - varm og krydret. Den bringer minder om duften i bjergene i Middelhavslandene Der findes både en et-årig sommersar (Satureja hortensis) og en flerårig vintersar (Satureja montana)

Sommersaren sås i april/maj. Den flerårige vintersar skal købes som plante, og den bedste plantetid er jo efteråret. Smagen er næsten den samme, dog kan vintersaren være en anelse mere bitter i smagen. Selve planten er også lidt mere træet og har ikke helt det samme lette løv som sommersaren

Sar er meget nem at dyrke. Sommersaren blomstrer i juli/august med småbitte bleg-rosa blomster. Vintersaren blomster fortrinsvis i juli og har hvide blomster. Ligesom timian, lavendel m.fl., skal vintersaren klippes ned om foråret, så den kan skyde nye, friske skud

Så sommersar i en stor krukke og sæt den et solrigt sted. For næsten ingen penge får man så den flotteste, tætte krydderurtebusk til både pynt og nytte

Anvendelse:

Sar kaldtes tidligere ”bønne-urt”. Kom den i kogevandet til både friske og tørrede bønner. Den passer super-godt til begge dele

Passer også til efterårets retter med rodfrugter

God i pâte'er og andre retter med hakket kød

Mange retter, hvor man traditionelt bruger timian og rosmarin, kan få nyt liv ved at bruge sar i stedet – hvorfor ikke bryde traditionen eller vanen en gang imellem?

En rigtig god frisk pasta med en smørklat og et drys finthakket sar - helt enkelt og lækkert

Tapenade af olivenolie, sar, citronsaft og lidt hvidløg er god til f.eks. en kalvekotelet

Kanin med sar og hestebønner – en rigtig rustik ret med spansk præg

Meget fin i retter med lever

Dejlig smagsgiver til suppe og sauce

Også godt med et drys i kogevandet til skaldyr

Regnbueørred i folie med sar, nogle løgringe og et dryp citronsaft – og så i ovnen

Sarens smag er helt rigtig i en kryddereddike

og i en krydderolie, der er fin at dryppe over en grillet fisk, eller et stykke kød, når det er taget af grillen

Kært barn har mange navne:
Sar er også blevet kaldt fattigmands-urt, peber-urt, romer-urt og pølse-urt. Den er nemlig traditionelt en vigtig smagsgiver til salami og mange andre pølser, f.eks. lammerullepølse
Sar kaldes på fransk også ”æsel-peber” (poivre d'âne eller pebre d'âne). Den franske fåremælksost Banon er rullet i sar


Lægeplante-afsnittet er skrevet af farmaceut Mette Herget, se mere på: www.herget.dk/haveapoteket