|
LEKTION 13 - SAR
Smagen og duften er helt sin egen - varm og krydret. Den bringer minder om duften i bjergene i Middelhavslandene Der findes både en et-årig sommersar (Satureja hortensis) og en flerårig vintersar (Satureja montana)
Sommersaren sås i april/maj. Den flerårige vintersar skal købes som plante, og den bedste plantetid er jo efteråret. Smagen er næsten den samme, dog kan vintersaren være en anelse mere bitter i smagen. Selve planten er også lidt mere træet og har ikke helt det samme lette løv som sommersaren
Sar er meget nem at dyrke. Sommersaren blomstrer i juli/august med småbitte bleg-rosa blomster. Vintersaren blomster fortrinsvis i juli og har hvide blomster. Ligesom timian, lavendel m.fl., skal vintersaren klippes ned om foråret, så den kan skyde nye, friske skud
Så sommersar i en stor krukke og sæt den et solrigt sted. For næsten ingen penge får man så den flotteste, tætte krydderurtebusk til både pynt og nytte
Anvendelse:
Sar kaldtes tidligere ”bønne-urt”. Kom den i kogevandet til både friske og tørrede bønner. Den passer super-godt til begge dele
Passer også til efterårets retter med rodfrugter
God i pâte'er og andre retter med hakket kød
Mange retter, hvor man traditionelt bruger timian og rosmarin, kan få nyt liv ved at bruge sar i stedet – hvorfor ikke bryde traditionen eller vanen en gang imellem?
En rigtig god frisk pasta med en smørklat og et drys finthakket sar - helt enkelt og lækkert
Tapenade af olivenolie, sar, citronsaft og lidt hvidløg er god til f.eks. en kalvekotelet
Kanin med sar og hestebønner – en rigtig rustik ret med spansk præg
Meget fin i retter med lever
Dejlig smagsgiver til suppe og sauce
Også godt med et drys i kogevandet til skaldyr
Regnbueørred i folie med sar, nogle løgringe og et dryp citronsaft – og så i ovnen
Sarens smag er helt rigtig i en kryddereddike
og i en krydderolie, der er fin at dryppe over en grillet fisk, eller et stykke kød, når det er taget af grillen
Kært barn har mange navne:
Sar er også blevet kaldt fattigmands-urt, peber-urt, romer-urt og pølse-urt. Den er nemlig traditionelt en vigtig smagsgiver til salami og mange andre pølser, f.eks. lammerullepølse
Sar kaldes på fransk også ”æsel-peber” (poivre d'âne eller pebre d'âne). Den franske fåremælksost Banon er rullet i sar
Lægeplante-afsnittet er skrevet af farmaceut Mette Herget, se mere på: www.herget.dk/haveapoteket
|