URTE-BUTIKKEN

Tlf:  (+45) 55 45 15 35
urte-butikken@mail.dk
Åbent fredag, lørdag og søndag kl. 12-16

   
 

OPSKRIFTER


PASTA MED SQUASH OG BASILIKUM

2 personer

500 gram squash
1 bæger hytteost (200 gram)
1-2 fed hvidløg
olivenolie
muskatnød
peber
salt
ca. 250 gram pasta
basilikum

Begynd med at sætte vand over til pastaen og kom pastaen i, når det koger, så passer tiden lige med saucens forberedelsestid.

Riv squash'ene på den grove side af rivejernet (de skal ikke saltes eller dryppe af). Kom lidt olivenolie i en sautére-gryde og svits det pressede eller hakkede hvidløg ganske lidt - det må endelig ikke branke. Kom de revne courgetter i og steg under omrøring i ca. 5 minutter. Tilsæt hytteosten, rør godt og riv muskatnød og frisk-
kværnet peber over. Squash'ene og hytteosten afgiver lige tilpas væde til saucen. Smag til sidst til med salt og vend friskklippet basilikumblade i.

Når pastaen er kogt og vandet siet fra, hældes pastaen over saucen. Det er nemt, hurtigt, sundt, billigt og frem for alt - lækkert!

BASKISK KYLLING MED ISOP

1 stor kylling
4 peberfrugter, 2 røde og 2 grønne
olivenolie (gerne isop-olie)
5 spsk tør hvidvin
4 flåede tomater hakket groft
4 løg
4 fed hvidløg
1 stor kvist isop

Fjern kernerne fra peberfrugterne og skær dem i tynde strimler. Steg dem forsigtigt i lidt olie, til de er bløde. Tag peberfrugterne op og sæt dem til side

Del kyllingen i bryst, lår og vinger og brun dem forsigtigt i olien

Læg kyllingestykkerne over i en stegegryde eller sautérpande og krydr med salt og peber, hæld vinen over og lad retten stege over forsigtig varme 20-25 minutter

Skær løgene i skiver, pil hvidløgsfeddene og lad dem gyldne forsigtigt i olie på stegepanden. Tilsæt så tomater, peberfrugterne og isopkvisten. Steg blandingen ved middel varme, indtil den virker cremet. Hæld den så over kyllingen og lad retten simre færdig for svag varme yderligere 20-30 minutter

KEFTEDES MED LØVSTIKKE OG MYNTE

700 gram hakket lammekød
1 stort løg
1 dcl rasp
2 æg
2 spsk hakket løvstikke
1 spsk hakket mynte
1 fed hvidløg
1 knivspids stødt kanel
salt og peber
smør og olivenolie til stegning

Hak løget fint og bland alle ingredienserne sammen. Rør farsen godt. Den skal være ret fast. Regulér eventuelt med lidt mere rasp, hvis den er for våd, eller lidt vand, hvis den er for tør. Form små kugler på størrelse med valnødder med hænderne. Kuglerne rulles i mel og steges i halvt smør/halvt olivenolie på panden.ROSMARIN-KYLLING

En hel frisk kylling
2 store kviste rosmarin
2 tsk. Dijon-sennep
½ citron
hvidløg
salt og peber
olivenolie

Gnid kyllingen ind- og udvendigt med salt og peber. Læg den ene rosmarinkvist, nogle hvidløgsfed og den halve citron ind i kyllingen. Rør sennep og olivenolie sammen i en lille skål og tilsæt de finthakkede nåle af den anden rosmarinkvist. Smør kyllingen med denne blanding. Læg kyllingen i et ovnfast fad med en anelse vand i bunden, dæk med folio og steg den ca. 1 time ved 210 grader (1 time pr. kg. kylling). Under stegningen overhældes kyllingen med saucen, som samler sig i fadet. Efter ca. 30 minutter lægges hvidløgsfed med i fadet - så mange man har lyst til for at give smag og duft. De smager skønt, når de er bagt "bløde". Når der mangler et kvarter af stegetiden, fjernes folien, så skindet bliver sprødt. Lad kyllingen stå ca. 10 minutter før servering. En tomatsalat og noget godt brød passer fint til.
SPAGHETTI MED ÆRTER, BACON OG MYNTE

(Opskriften stammer fra Sicilien)

2 personer

200 gram spaghetti
1 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg
100 gram ærter (frosne skal være optøede)
50 gram bacon (pancetta) skåret i tern
4 spsk. hakket mynte
4 spsk. revet pecorino (eller parmesan)

Olien opvarmes i en pande, og de let knuste hvidløg svitses forsigtigt heri til de er gyldne - kassér hvidløgene. Steg baconen 3-4 minutter, tilsæt så ærterne. Krydr eventuelt med peber, og lad retten simre et par minutter. Vend den kogte pasta i saucen sammen med mynte og ost.

Prøv at lave retten i luksusudgaven med friske, danske ærter (juli måned) og italiensk pancetta - det er drømmeskøn sommermad.
MAJSSUPPE MED KORIANDER

2 personer

1 stort løg
2 fed hvidløg
olivenolie til stegning
500 gram majs
½ liter hønsebouillon
1/4 liter piskefløde
masser af hakket koriander

Hak løg og hvidløg og steg dem forsigtigt i olien til de er klare (et par minutter). Tilsæt halvdelen af majskernerne, rør rundt og tilsæt bouillonen. Lad suppen koge på lavt blus ca. 10 minutter. Tilsæt hakket koriander efter smag og blend suppen. Hæld suppen tilbage i gryden, tilsæt de sidste majskerner og varm den op til kogepunktet. Så tilsættes piskefløden, og nu må suppen ikke koge. Drys ved serveringen med mere friskhakket koriander. Serveres med godt brød til, eventuel smurt med olivenolie og chili, drysset med ost og grillet til osten smelter.
KYLLINGEBRYST "SALTIMBOCCA" MED SALVIE


2 personer

2 kyllingebryster uden skind
4 skiver bacon
8 salvieblade
smør/olivenolie til stegning
ca. 250 gram båndpasta
6 spsk. saltede kapers (skal udvandes)
1 fed hvidløg
citron-olie

Læg 2 salvieblade på hver side af kyllingebrysterne og vikl baconen om, så den holder på bladene. Steg kyllingebrysterne i smør/olie i ca. 15 minutter ved middel varme. Vær forsigtig når du vender brysterne, så baconen bliver siddende fast om kødet.
Kog imens pastaen, og når vandet er hældt fra hældes citron-olien over sammen med det pressede fed hvidløg og kaperserne - bland godt og servér straks til kødet.


Citron-olie kan købes færdiglavet, men er meget let selv at lave: skrællen af ½ usprøjtet citron kommes i en flaske/glas og 1/4 liter olivenolie hældes over - trækker mindst en uge. Alt det hvide skal fjernes fra citronskallen, da det er bittert.
able>

KOLD AVOCADO- OG BASILIKUMSUPPE

2 personer


2 store, modne avocadoer
2 spsk. hakkede basilikumblade
1 stort fed hvidløg
Et par dråber hvid balsamico-eddike
2 spsk. citronsaft
2 dcl. afdryppet yoghurt
2-3 dcl. grøntsagsbouillon
mere basilikumHalvér advocadoerne, fjern stenene og skrab kødet over i en blender. Tilsæt basilikum, hvidløg, eddike, citronsaft og yoghurt og blend til en glat pasta. Fortynd efter ønske med grøntsagsbouillonen og smag til med salt. Hæld suppen i en kande og sæt den i køleskab til et kvarter før servering. Pynt evt. med en hel kvist basilikum og en tynd tomatskive.
PIZZA MED OREGANO

2 bageplader fulde


25 gram gær
1½ dcl lunkent vand
3 spsk olivenolie
lidt salt
ca. 250 gram hvedemel


Dejen æltes og sættes til hævning med et fugtigt klæde over ca. 1 time. Deles i 2 og rulles så tyndt ud som muligt. Pensles med lidt olie og drysses med oregano - frisk eller tørret. Efterhæver, mens man gør fyldet i stand. Her er frit slag: tomatskiver, skinke, krydrede pølser i strimler, champignon, oliven, ansjoser, chili, bare for at nævne noget. Drys med ost til sidst. Bages ved ca. 225 grader i 15-20 minutter - hold øje. Når pizza'en er taget ud af ovnen, kan man drysse lidt rucola-blade på. De synker lige lidt sammen af varmen og smager skønt.

Et flot alternativ er squash-blomster lagt på pizza'en som et "hjul", inden man drysser ost på.

Bland evt. en håndfuld rugmel i pizza-dejen, så får den en lidt mere grov struktur.

GRILL-SPYD MED LAM OG OREGANO (SOUVLAKI)

2 personer


350 gram lammekød i tern (bov eller kølle)
1 dcl olivenolie
1 stort fed hvidløg
3 spsk citronsaft
Masser af friskklippet oregano
Salt og groftkværnet peber
Pisk marinaden sammen og hæld den over lammekødet, der er skåret i tern. Dæk skålen til og lad kødet marinere i køleskab natten over. Træk kødstykkerne på grill-spyd skiftevis med friske laurbærblade, tomater, løg og andre grøntsager. Steges på grill eller pande i ca. 10 minutter.
ESTRAGON-KYLLING

En hel frisk kylling
masser af frisk estragon
1 skalotteløg
smør
salt og peber

Gnid kyllingen ind- og udvendigt med salt og peber. Læg nogle smørklatter, det pillede skalotteløg og masser af estragonkviste ind i kyllingen. Pluk estragonblade af stilkene, hak dem og put dem ind under brystskindet sammen med nogle små smørklatter. Det er ikke svært at få hånden ind under skindet, når man starter oppe ved halsåbningen. Læg kyllingen i et ovnfast fad med en anelse vand i bunden, dæk med folie og steg den ca. 1 time ved 210 grader (1 time pr. kg. kylling). Under stegningen overhældes kyllingen med saucen, som samler sig i fadet. Fjern folien når der mangler et kvarter af stegetiden, så skindet bliver brunt og sprødt. Lad kyllingen stå ca. 10 minutter før servering.